Ishockey i Sverige

Hockeyn i Sverige håller en hög nivå även internationellt sett. Den svenska toppligan SHL lockar spelare från hela världen, inklusive spelare från Nordamerika, som kommer för att utvecklas i den svenska hockeyn. Ishockey i Sverige har spelats sedan början 1920-talet och spelades då främst av bandyspelare som ville testa på det nya fenomenet från andra sidan Atlanten. Idag finns det närmare 3000 olika lag inom sporten i Sverige. Ungdomsverksamheten inom svensk ishockey är av absoluta världsklass. Ungdomslag i landet har trots allt fostrat några av världens genom tiderna bästa spelare.

Ishockey blev snabbt mycket populärt

Att den nya sporten blev populär i början på 1900-talet är inte konstigt. Med mycket action och snabba spelvändningar blev sporten snabbt en riktig publikfavorit. Även om nivån från början inte kan mäta sig med det som vi idag kallar ishockey så var det spännande matcher med mycket tätare spel än vad som var normalt inom bandyn. Intresset växte således ofantligt, något som garanterade bäddade för den svenska succén på den internationella spelplanen vi ser idag. Svensk hockey är en svår motståndare för vilket lag som helst.

Det svenska folkkära landslaget har lånat sin logga från Stockholms slott. Tre kronor är ett oerhört välmeriterat landslag i ishockey som har både multipla OS-guld samt VM-guld, precis som massa medaljer av andra valörer i samma turneringar. Den svenska stilen på hockey, med mer fokus på teknik, snabbhet och lagspel än individuella prestationer har tagit sig hela vägen till vinst vid ett flertal tillfällen. Sverige har bitvis haft rykte om sig att inte fostra stjärnor av högsta klass, det uppoffrande spel våra fixstjärnor uppvisar för lagets bästa, var helt enkelt inte så man hade erfarenhet av att superstjärnor spelade.

Svensk hockey är bra från topp till botten

Svensk hockey är mer än landslaget. Mycket mer, med en elitliga som håller internationellt hög klass och som lockar spelare från bägge sidor Atlanten för spel i svenska lagen i SHL. Svensk ishockey har hängt med i utvecklingen och trots att många av våra mest talangfulla spelare har haft långa karriärer i världen största hockeyliga har utvecklingen inte avtagit. Tvärtom har den svenska invasionen i NHL ökat intresset för hockey på hemmaplan, och antal spelare i Sverige är ständigt ökande.

Även i divisionerna under den högsta ligan håller bra nivå. Allsvenskan i ishockey samlar lag från hela landet som aspirerar att ta sig till svensk hockey finrum. Med klassiska lag som delar plats med kaxiga uppstickare är det här ofta matcher som innehåller mycket känslor och ett något öppnare spel då lag inte har råd att spela för defensiv hockey, man vill uppåt och är beredda att kämpa för det. Hockey är en sport för alla och spelas i alla utövares nivåer.

Ishockey är en folklig sport

En sport för alla

Om du är en beundrare av denna sport finns det många sätt att pröva om det verkligen är något för dig. Provspela i en lokal klubb där kraven på teknik och fysik inte är de högsta. Eller välj helt enkelt att involvera dig i sporten som publik och gå på en actionfylld match i någon av de grymma arenorna i Sverige, det är en häftig upplevelse med många höjdpunkter. Att ishockey är en sport för alla är det inga tvivel om. I alla åldrar samlas det spelare runt om på svenska rinkar för att spela denna härliga sport.