NHL

Hockey är världens populäraste sport under vinterhalvåret. Det är även en sport som fortsätter att växa för varje år. När man pratar om hockey finns det en liga som står över alla andra, nämligen NHL. Förkortningen står för National Hockey League och är den nordamerikanska hockeyligan. I NHL spelar de bästa spelarna från hela världen, även om en stor del av lagen består av nordamerikaner. Under alla åren som ligan har funnits har en stor majoritet av lagen som spelat där varit samma. Ibland har vissa lag rutschat ned en liga, för att sedan komma tillbaka upp igen.

NHL genom åren

NHL startades 1917 i kanadensiska Montréal, Québec, efter att dess föregångare NHA hade ställts in helt. Detta var hela 71 år innan vi hade vårt första SM i Damhockey här i Sverige. Från början var det bara fyra lag som deltog i ligan, men detta kom snabbt att expandera till de 30 lag som idag spelar i den. Innan ligan bildades så hade hockey spelats i regionala matcher där vinnare utsågs regionalt, men den nya ligan öppnade upp för att spela över hela landet, oavsett om du vann eller inte.

Det var först till säsongstarten 1924 som man bjöd in amerikanska lag att delta i NHL, vilket gjorde att man gick från fyra olika klubbar till det dubbla antalet. I och med denna expandering av lag kunde det nu istället spelas upp mot 30 matcher per säsong. Tre år senare satte även Stanley Cup igång och det var bara inom NHL-ligan som det kunde spelas om denna prestigefyllda titel. Upplägget på ligan och turneringen såg ut ungefär så som det gör idag, med den skillnaden att man hade två grupper, en för varje kontinent, som man spelade inom i gruppspelet.

De mest kända spelarna i NHL

Kanske den mest kända hockeyspelaren genom tiderna är Wayne Gretzky. 1980-talet kom att präglas mycket av hans namn inom NHL, där människor som hejade på andra lag kunde komma och titta på Edmonton Oilers bara för att han spelade i laget. Gretzky stod för ett rent och snyggt spel, där hockey alltid skulle vara i fokus och deltog därmed aldrig i några slagsmål på isen. Mycket tack vare hans insatser lyckades Oilers att vinna Stanley Cup fyra gånger mellan 1984-88.

Om vi går tillbaka ett decennium i hockeyns historia finner vi hockeyspelaren Bobby Orr. Han lyckades bli skriven som spelare för Boston Bruins redan som 12-åring. När han var 14 år och spelade i juniorligan gick han upp mot spelare som var 18-19 år gamla och vann. Han spelade back och blev den första backen som vann pris för mest mål under ett år i NHL, vilket är ett rekord han håller än idag. Trots att hans karriär blev kortlivad har han varit en förebild för många hockeyspelare genom åren.

NHL drar till sig stor publik

Svenskar i NHL

Sverige har alltid varit en stor hockeynation och har genom åren skickat många spelare till NHL som fått sina pojkdrömmar uppfyllda. Börje Salming var en av de första svenska hockeyspelarna som fick stjärnstatus i USA. Han blev värvad till Toronto Maple Leaves 1973, efter bara tre år som proffsspelare i Sverige. En annan svensk legend som snabbt blev populär i den amerikanska ligan är Peter Forsberg som blev draftad till Québec Nordiques 1994, efter mer än fem år som proffsspelare i Modo.