SHL

Barnen slutar skolan, men istället för att gå hem plockar de ihop sina hockeytrunkar och går vidare till rinken. Det är så kallt att nästippen börjar domna bort, men barnen är ändå glada. De njuter av att åka runt på isen och passar på att skjuta pucken mot mål. De drömmer om att en dag få spela hockey i de stora ligorna som NHL och SHL. Men vad är egentligen SHL och vad har vi för historia när det gäller en sport som ishockey, nästintill vår nationalsport här i Sverige?

SHL är kanske yngre än du?

Sveriges motsvarighet till NHL i USA är SHL. Det är namnet för den högsta hockeyligan för män i Sverige. Det är en relativt ny benämning, då namnet ändrades 2013 från Elitserien till Svenska Hockeyligan. Elitserien började spelas i Sverige under säsongen som började 1975. Det allra första laget som vann ligan var Brynäs IF som besegrade Färjestad BK, men organiserat hockeyspel är mycket äldre än så i vårat Sverige. Det började tidigt under 1900-talet och kallades då för Klass 1.

Ishockey är en av de mest populära sporterna som vi har i Sverige. Det sägs att antalet utövare här i landet ligger på runt 170 000 personer, som kan jämföras med fotboll som nästan 440 000 ägnar sig åt – vilket är lätt att förstå eftersom fotboll kräver mindre utrustning. Att fotboll är en mer lättillgängligare sport bidrar ju självklart till att dess populariteten ökar, men ishockey och SHL håller sig fortfarande populära, mycket tack vare svenska spelares framgång internationellt sett.

Lite historia om ishockey

Det har varit en lång väg för att komma till det som vi kallar för SHL idag. Ishockey har en lång historia, som man tror har rötter från många olika delar av världen. De allra första antydningarna till en liknande sport kan man finna i Nederländerna för 500 år sedan. Den moderna varianten av den sport som vi idag känner till som ishockey, tros härstamma från Kanada där man började spela en sport som var blandad med andra inhemska influenser under slutet av 1800-talet.

I Sverige är inte ishockey den enda populära sporten som spelas på is. Vi spelar även bandy, vilket anses ha samma ursprung som just ishockey. Bandyligan har dock inte följt ishockeyns exempel här i Sverige med namnändringen till SHL, utan heter fortfarande Elitserien. Många uppskattar ishockey just för att det är en snabb sport som man aldrig blir uttråkad av att titta på. Även om många aldrig har spelat ishockey kan man uppskatta sporten för att vara en så fantastiskt publiksport.

SHL är mer en bara en tävling

Här för att stanna

Att ishockey är en sport som är här för att stanna i Sverige, det har vi förstått i många år. Barnen som springer till träningarna med blåfrusna näsor är de som bygger upp framtidens ishockey. Glöm inte bort att uppmuntra dem, heja på dem så att de fortsätter att utöva den sport som de älskar. Om vi inte bryr oss om det och engagerar oss i ungdomarna, då kommer det inte finnas något SHL kvar att njuta av i framtiden – och vilken hemsk framtid det skulle vara.